Surat Kiriman Biasa – Menceritakan keistimewaan tempat menarik di Malaysia

1B, Jalan Berjaya,

40100 Shah Alam,

Kuala Lumpur.

23 OGOS 2016.

 

Menemui sahabatku, Chong Wei yang kini berada di Singapura. Semoga sihat sejahtera.

 

Saudara,

Apa khabar? Saya di sini sihat-sihat sahaja. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk menceritakan tempat-tempat menarik yang terdapat di negara saya.

Negara saya kaya dengan destinasi pelancongan yang menarik untuk dikunjungi. Ibu kota Kuala Lumpur mempunyai banyak mercun tanda yang menarik. Antaranya Menara Berkembar Petronas (KLCC), Menara Kuala Lumpur, Zoo Negara, Pusat Sains Negara, Planetarium Negara dan sebagainya.

Malaysia juga mempunyai kawasan peranginan tanah tinggi yang menarik. Antaranya seperti Tanah Tinggi Cameron, Tanah Tinggi Genting, Bukit Fraser, Bukit Tinggi dan Bukit Bendera. Saudara dapat menikmati dan menyedut udara yang nyaman.Tanah tinggi Cameron merupakan kawasan penanaman teh, sayur-sayuran dan bunga-bungaan yang utama di Malaysia. Tanah Tinggi Genting pula merupakan kota keriangan untuk kita berhibur dengan permainan yang sungguh menyeronokkan.

Di Malaysia, juga terdapat pulau peranginan yang mempunyai pantai yang bersih dan putih. Pulau Tioman, Pulau Pangkor, Pulau Langkawi, Pulau Redang dan Pulau Sipadan adalah antara pulau yang amat indah. Selain itu, pantai ini juga terkenal dengan batu karang dan hidupan air yang berwarna-warni.

Di samping itu, Malaysia turut memiliki tempat-tempat bersejarah yang kaya dengan tinggalan sejarah seperti Melaka. Di Melaka, saudara boleh melihat kesan sejarah semasa penjajahan Portugis, Inggeris dan Belanda yang masih kekal hingga sekarang.

Sila emel cikgu_hii@yahoo.com untuk karangan yang lengkap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s